Mamy często pytają mnie skąd czerpać żelazo, czy to będąc w ciąży, czy też wychowując małego wegetarianina 🙂 Proponuję zatem zapoznać się z poniższą listą.
Produkty spożywcze bogate w żelazo (na 100g):
- produkty zbożowe:
– płatki zbożowe – 2mg
– pieczywo ciemne – 2,5mg
– pieczywo graham – 2,3 mg
– chleb żytni pełnoziarnisty – 3,3mg
- suche owoce:
– suszone śliwki – 2,9 mg
– suszone figi – 3mg
– rodzynki – 2,2 mg
- Mięso:
– polędwica wołowa – 3,1 mg
– zając – 3,8 mg
– salami – 2,7 mg
- Podroby:
– wątróbka – 8 mg
– kaszanka – 6,4 mg
- ryby i owoce morza:
– małże – 24 mg
– sardynki – 3,2 mg
– łosoś – 3,8 mg
- warzywa:
– buraki – 3 mg
– szpinak – 4 mg
– pietruszka (korzeń) – 3,5 mg
- Inne:
– kakao – 10,7 mg
– czekolada – 2,2 mg
– migdały – 4,2 mg
– pistacje – 7,3 mg
– orzeszki ziemne – 2 mg
Uwaga: Wchłanianie żelaza ułatwiają produkty bogate w witaminę C, soki owocowe i mięso. Utrudniają natomiast: kawa, herbata, napoje typu cola, mleko i produkty bogate w błonnik.