Produkty spożywcze bogate w żelazo

Mamy często pytają mnie skąd czerpać żelazo, czy to będąc w ciąży, czy też wychowując małego wegetarianina 🙂 Proponuję zatem zapoznać się z poniższą listą.

Produkty spożywcze bogate w żelazo (na 100g):

  • produkty zbożowe:

–        płatki zbożowe – 2mg

–        pieczywo ciemne – 2,5mg

–        pieczywo graham – 2,3 mg

–        chleb żytni pełnoziarnisty – 3,3mg

  • suche owoce:

–        suszone śliwki – 2,9 mg

–        suszone figi – 3mg

–        rodzynki – 2,2 mg

  • Mięso:

–        polędwica wołowa – 3,1 mg

–        zając – 3,8 mg

–        salami – 2,7 mg

  • Podroby:

–        wątróbka – 8 mg

–        kaszanka – 6,4 mg

  • ryby i owoce morza:

–        małże – 24 mg

–        sardynki – 3,2 mg

–        łosoś – 3,8 mg

  • warzywa:

–        buraki – 3 mg

–        szpinak – 4 mg

–        pietruszka (korzeń) – 3,5 mg

  • Inne:

–        kakao – 10,7 mg

–        czekolada – 2,2 mg

–        migdały – 4,2 mg

–        pistacje – 7,3 mg

–        orzeszki ziemne – 2 mg

 

Uwaga: Wchłanianie żelaza ułatwiają produkty bogate w witaminę C, soki owocowe i mięso. Utrudniają natomiast: kawa, herbata, napoje typu cola, mleko i produkty bogate w błonnik.

Dodaj komentarz

Podpis *
Email *
Witryna internetowa